از آنجایی که درصد زیادی از دانشجویان و همینطور کارکنان دانشگاهی برای برقراری ارتباط با دانشگاه و انجام اموری نظیر ثبت نام، اخذ واحد تحصیلی برای یک ترم، مشاهده نمرات، دریافت ژتون غذا و بسیاری از فعالیت های دیگر مرتبط با دانشگاه، از وب سایت دانشگاه استفاده می کنند، بنابراین طراحی وب سایت دانشگاهی از اهمیت بالایی برخوردار است.
از سوی دیگر طراحی وب سایت دانشگاهی برای دانشگاه هایی که به ایجاد یک تجربه کاربری خوب برای دانشجویان خود اهمیت می دهند در اولویت قرار دارد. در اینجا به ویژگی های لازم برای طراحی یک وب سایت دانشگاهی خوب می پردازیم.
بررسی برخی از مشکلات رایج در وب سایت های دانشگاهی
قطع اتصال کاربر هنگام اخذ واحد تحصیلی، سرعت بسیار پایین، رابط گرافیکی ضعیف و … همگی بخشی از مشکلات مکرر وب سایت های دانشجویی هستند که اغلب دانشجویان در مورد آن صحبت می کنند. این ایرادات به ویژه برای اساتید و دانشجویان رشته کامپیوتر بیش از دیگر رشته ها زیر ذره بین قرار می گیرد. به این ترتیب طراحی سایت برای دانشگاه باید با رعایت تمامی اصول و همینطور دقت و ظرافت بیشتری صورت بگیرد.
وجود وب سایت برای دانشگاه های مجازی امری جدا نشدنی از سیستم دانشگاهی محسوب می شود. علاوه بر این با توجه به اینکه به خاطر شرایط به وجود آمده در حال حاضر در بسیاری از دانشگاه ها دوره های آموزشی مجازی از طریق اینترنت و ویدئو کنفرانس ها برگزار می گردد، بنابراین لازم است به طراحی وب سایت دانشگاهی بیش از گذشته توجه شود. در ادامه به ویژگی های مهم برای طراحی یک وب سایت دانشگاهی اشاره می کنیم.
ویژگی های مهم برای طراحی وب سایت دانشگاهی
–طراحی گرافیکی کاربرپسند و علمی
یکی از ویژگی های مهمی که در طراحی وب سایت دانشگاهی باید در اولویت کار قرار بگیرد ایجاد یک رابط کاربری ساده و در عین حال کاربر پسند است. طراحی گرافیک سایت دانشگاهی باید کاملا متناسب با دانشگاه و محیط علمی باشد. در واقع ظاهر سایت دانشگاهی باید به گونه ای باشد که هر شخص به محض ورود به سایت متوجه علمی بودن آن شود.
-درج لوگوی دانشگاه در تمام صفحات وب سایت
نام کالج یا لوگوی دانشگاه باید به وضوح در تمامی صفحات وب سایت قابل مشاهده باشد. چرا که همه افراد از صفحه اصلی وارد وب سایت دانشگاه نمی شوند، بلکه ممکن است در ابتدا از طریق جستجو وارد صفحات داخلی سایت شوند. بنابراین ضروری است که کاربران در تمام صفحات وب سایت دانشگاه دقیقا بدانند که در سایت کدام دانشگاه هستند. علاوه بر این تکرار نام و لوگوی دانشگاه در هر صفحه به تقویت ارتباط دانشجویان با صفحات اصلی دانشگاه و زیرمجموعه های کوچکتر از آن کمک می کند.
بنابراین سعی کنید در طراحی مجدد وب سایت دانشگاه، لوگوی دانشگاه مورد نظر را در گوشه بالا سمت راست اضافه کنید. این افزونه ساده به بازدید کنندگان در شناسایی وب سایت کمک می کند. حتی اگر این لوگو به صورت لینک و پیوندی به صفحه اصلی وب سایت باشد، بهتر خواهد بود.
-استفاده از تصاویری که ارزش ها و اولویت های دانشگاه را منعکس کنند
بازدید کنندگان در مورد دانشگاه شما بر اساس تصاویری که در آن استفاده می کنید قضاوت می کنند. اضافه کردن چند عکس از رویدادهای فرهنگی، هنری، ورزشی و آموزشی برای نشان دادن فعالیت های دانشگاه شما به کاربران بسیار اهمیت دارد. یک وب سایت دانشگاهی حتما باید از یک گالری عکس و ویدئو برخوردار باشد که رویدادهای قبلی و پیش رو در دانشگاه را به کاربران نمایش دهد. بهتر است برای تکمیل این گالری از ویژه ترین و با کیفیت ترین تصاویر استفاده کنید تا کاربران را به خود جذب نماید.
-اهمیت به محتوا و طراحی صفحه مربوط به معرفی دانشگاه
طراحی گرافیکی و اطلاعات موجود در صفحه معرفی دانشگاه یکی از بهترین مکان هایی است که دانشجویان آینده را ترغیب به ثبت نام در دانشگاه می کند و دانشجویان بر اساس محتوای آن می توانند تصمیم بگیرند آیا این دانشگاه برای تحصیل آنها مناسب است یا خیر. البته متأسفانه، این صفحه در بسیاری از سایت های دانشگاهی فرصتی از دست رفته به شمار می رود و از محتوای چندان جذاب و آگاهانه ای برخوردار نیست.
با توجه به اینکه هر فردی که به تازگی با یک دانشگاه آشنا می شود برای کسب اطلاعات بیشتر، ابتدا به وب سایت و همینطور صفحه معرفی دانشگاه سر می زند، بنابراین بخشی که مربوط به معرفی دانشگاه و فضاهای مختلف آن می شود، برای آشنایی سایر افراد تازه وارد با دانشگاه لازم است. این صفحه باید دارای اطلاعاتی نظیر سال تأسیس دانشگاه، افتخارات و مدارج علمی دانشگاه، معرفی اساتید مطرح و دانشجویان برتر باشد.
– برخورداری از تقویم آموزشی با جزئیات مربوط به ساعات و ظرفیت کلاس ها
یکی از جرئیات مهم دیگری که باید در وب سایت دانشگاهی درج گردد برخورداری از یک تقویم آموزشی کامل است که شامل اطلاعاتی نظیر برنامه ساعات برگزاری کلاس های دانشگاه، ظرفیت کلاس و استاد مربوطه می باشد. در این قسمت همچنین زمان و مکان امتحانات نیز مشخص می گردد.
دیگر بخش های رایج در وب سایت های دانشگاهی
-امکان ثبت نام دانشجویان در کلاس های یک ترم تحصیلی، کلاس های فوق برنامه و همینطور اردوهای برگزار شده از طرف دانشگاه به همراه امکان درخواست وام دانشجویی و پرداخت اقساط وام.
– در نظر گرفتن یک بخش در طراحی وب سایت دانشگاهی برای معرفی رشته های تحصیلی موجود در دانشگاه به اضافه گرایش های موجود در هر رشته و سابقه ای که دانشگاه در برگزاری هر رشته دارد.
-برخورداری از یک بخش مجزا برای معرفی هر کدام از اساتید دانشگاه به همراه پیشینه خدمت و نحوه ارتباط با ایشان. این بخش می تواند حاوی عکس استاد و رزومه او نیز باشد.